Jorine van Beek

Wreed en Teder

Regie: Michiel de Regt
Gezelschap: De Toneelschuur
Premiere: 20 november 2013

Onderschrift © Photograaf
Tweede Onderschrift
© Sanne Peper
© Sanne Peper
© Sanne Peper

Michiel de Regt (ANTIGONE, 237 REDENEN VOOR SEKS) regisseert een zevenkoppige cast in een op het oog eenvoudig huiskamerdrama met een wereldlijk verhaal.

Amelia (Alejandra Theus) is de vrouw van een generaal die een antiterrorisme missie leidt, ergens in Afrika (René van Zinnicq Bergmann). Op een dag staat Laela (Djamila Landbrug), een Afrikaans tienermeisje, op de stoep. De generaal zou haar gered hebben, maar Amelia komt er achter dat Laela zijn minnares is. En dat haar man een hele stad heeft platgebombardeerd om haar in handen te krijgen. Laela is zijn buit.

Martin Crimp (Haar leven haar doden, The City) schreef een meeslepend en humoristisch commentaar op de oorlog tegen het terrorisme. Alle partijen komen aan bod: de politiek, het leger, de media, de familie en de slachtoffers. WREED EN TEDER is gebaseerd op een tragedie van Sofokles: Vrouwen van Trachis.

“Alles klopt bij indrukwekkend Wreed en Teder. Een aangrijpend en actueel verhaal over oorlog, destructiedwang, verraad, liefde en terrorisme. Alejandra Theus speelt de rol van Amelia, de bedrogen rol van de generaal, fantastisch. Ook de andere rollen zijn goed bezet. Fenomenaal spel.” (Haarlems Dagblad)

“Grote troef naast Theus is Jan-Paul Buijs in een sterke dubbelrol. Buijs maakt komedie van de treurnis, maar speelt de gewetensstrijd van de zoon van Amelia en de generaal even overtuigend met woede en ontreddering.  Met zulke acteurs maak je een 2500 jaar oude tekst weer levend.” (Parool ****)

“Tederheid willen en wreedheid doen ondanks jezelf. Die paradox geeft regisseur Michiel de Regt vorm in continue tegenbeelden van echt en onecht, van hard en zacht, van realisme en absurdisme, van vorm en spel. Alejandra Theus als Amelia is adembenemend. Zij ís Wreed en Teder. Meesterlijk.” (Trouw ****)